Daloljanak itt angyalok

Könyvborító
Szerző
Szabó Magda
Megjelenés éve
2019
Kiadó
Budapest : Libri : Jaffa
Oldalszám
242
ISBN
978-963-475-214-1
Igazán különleges, ünnepi olvasmány ez a Szabó Magda karácsonyi írásait – novelláit, verseit – tartalmazó kötet, melynek egy része most először lát könyvben napvilágot...

Igazán különleges, ünnepi olvasmány ez a Szabó Magda karácsonyi írásait – novelláit, verseit – tartalmazó kötet, melynek egy része most először lát könyvben napvilágot.
Szabó Magda az egyik legolvasottabb magyar író, akinek gyerek- és ifjúsági könyvein, világhírűvé lett regényein és elbeszélésein olvasók generációi nőttek fel. Nemrégiben emlékeztünk meg születésének centenáriumáról, a magyar irodalom klasszikusa ő, ám nála modernebb szemléletű és hangvételű írót keveset ismerünk, minden műve a máról és a mához is szól. Ahogy a Daloljanak itt angyalok című válogatás is.
Derűs, bensőséges hangulatú történetekben emlékezik vissza boldog gyermekkora csillag- és gyertyafényes karácsonyaira. Akkoriban még a kertben álló hóember is kapott ajándékot, és a jóval az ünnepek előtt elkészült süteményekből szentestére már egy morzsa sem maradt, mert édesapja szétosztogatta a város szegényeinek. Két tündér gyermekeként akkor tanulta meg, hogy az az igaz ünnep, mikor ad az ember abból, ami az övé, annak, akinek nincs. Számára mindig a család volt az összetartó, megtartó erő az egyén és a társadalom életében is. Egyszerre megrendítő és felemelő, ahogyan megidézi a szerettei halála utáni magányos karácsonyokat – ekkor is mindig öt főre terítette meg az ünnepi asztalt, hogy hacsak gondolatban is, de szüleivel, férjével költse el a vacsorát.
Külön fejezetet alkotnak a kötetben azok a múlton és jövendőn végigívelő, sejtelmes, már-már misztikus írások, amelyek a csillagok porával érkezett Kisded, a betlehemi hercegecske, Jézus születését mesélik el. A december dermesztő lehelete és Heródes király katonái ellen védelmet remélő három názáreti szálláskereső Szabó Magda szemében minden szegény, otthontalan, magányos ember előképe, és vallja, aki nem ismeri fel felebarátjában a mindig más alakban segítséget kérő Krisztust, az mit sem ért a karácsony titkából. Amelynek megfejtéséhez ez a kötet adhat kulcsot.
A Daloljanak itt angyalok igazi ajándék nemcsak a szellemnek, de a léleknek és a szívnek is.

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám