Karácsonyváró: az olasz panettone kalács

Nálunk  a családban  a karácsonyi ünnepek előtt egy héttel már elkezdődik a tervezgetés, hogy milyen ételeket süssünk, főzzünk. Természetesen a halászlé, a bejgli mindig ott van a listán. A könyvtárban kezembe került a Skandináv karácsony című könyv, amely több mint nyolcvan hagyományos és különleges receptet mutat be. Ebből jött az ötlet, hogy nézzünk körül a világban, hogy más országokban hogyan ünneplik a karácsonyt. Milyen ételek, italok kerülnek az ünnepi asztalra? Kilenc ételt és italt írtam fel a listámra, amely felkeltette az érdeklődésemet: az olasz panettone kalácsot, a dán Aebleskiver palacsintát, és a forró rizspudingot, a svéd glöggöt, az elzász Brendelét, a francia Bûche de Noël tortát, a spanyol turrónt és a portugál karácsonyi tőkehalat.

A következő napokban ezeket a recepteket szeretném megosztani könyvtárunk olvasóival. Szeretnék esetleg ötletet adni a karácsonyi menühöz. A rizspudingot és az aebleskiver palacsintát én is megpróbálom otthon elkészíteni, hogy a tradícionális ételek között új ízek is megjelenjenek a terített asztalon. (Kiss Ákos)
 

Hogyan ünneplik a karácsonyt Olaszországban?

A karácsony fontos családi ünnep Olaszországban. A hagyomány szerint a karácsonyi rituálék a szeplőtelen fogantatás napján, azaz december 8-án kezdődnek, amikor az emberek elkezdik feldíszíteni otthonaikat és az utcákat, kinyitnak a helyi ünnepi vásárok, és elkezdődik a vallásos rítusok sora. A fenyőket csillogó díszekkel rakják tele. Betlehemeket állítanak fel a házaknál és a templomokban is, és minden évben újabb, az időtlen szereplőket bemutató szobrocskák kerülnek a jelenetbe. A december 25-e előtti héten klaszszikus kosztümbe öltözött dudások és furulyások jönnek a hegyekből, és dalaikkal vidám hangulatot varázsolnak a városokba. A levegő megtelik a sült gesztenye, a nugát és a mandarin édes illatával. A gyerekek levelet írnak szüleiknek, amit apjuk tányérja alá tesznek, és szenteste vacsorakor az egész család előtt felolvasnak. Az ünnep természetesen a vallásos ceremóniák sora köré épül. Az egy hétig tartó „Novena” a felkészítő imádságok sora, és az éjféli mise szenteste, amikor Jézus születésére emlékezünk. A karácsony előtti napon böjtöt tartanak, és pazar, de húsmentes vacsorát (cenone) esznek, és a böjt szenteste ér véget. Bőséges ebédet készítenek annyi családtagnak, amennyinek csak tudnak. Gyakran fatörzs a desszert. Ez egy különleges, fatörzs alakú torta, ami az ősi, jóléthez kötődő szokást eleveníti fel, amit azután a keresztények átvettek. Az ünnepek hivatalosan január 6-án, azaz vízkeresztkor érnek véget, amikor a „Befana”, egy öreg boszorkány, aki seprűn repül cukorkát vagy szenet hoz a gyerekeknek, attól függően, hogy jók voltak-e vagy rosszak. A karácsony szépsége lelki értékeiben rejlik, és abban, hogy a béke és megváltás üzenetét hirdeti. (írta Maria Assunta Accili Sabbatini)

Forrás: http://www.diplomatamagazin.hu/ftp/cxlpnja_19-25.pdf

A panettone

A panettone nem más, mint egy kalácshoz, kuglófhoz hasonló, vaníliás, mazsolás kelt tészta. A kuglófban hagyományosan szárított gyümölcsök és kandírozott citrusfélék találhatók. Ami nálunk a bejgli, az az olaszoknál a panettone. Azaz kötelező eleme a karácsonyi asztalnak. A kicsit időigényes kalács nagyon mutatós, így szépen becsomagolva ajándéknak is kitűnő. Fontos, hogy ne december 24-én álljunk neki az elkészítésének.

Hozzávalók:

•    60 dkg liszt
•    10 dkg vaj
•    7 dkg cukrozott citromhéj
•    5 dkg aszalt szílva
•    2 dl langyos víz
•    2 ek. meleg víz
•    1 ek. méz
•    1 tk. fahéj
•    0,5 tk. só
•    15 dkg kristálycukor
•    10 dkg mazsola
•    7 dkg cukrozott naracshéj
•    3 db tojás
•    2 ek. rum
•    1 db citrom
•    1 csomag vaníliás cukor
•    1 tk. szárított élesztő

Egy kis tálban összekeverjük a mazsolát a rummal és két evőkanál meleg vízzel. Hagyjuk állni nyolc órán át, hogy szinte teljesen magába szívja a folyadékot. Másnap dolgozzuk össze a lisztet, a cukrot, a szárított élesztőt, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát gépi habverő dagasztókarjával, alacsony fordulatszámon. Egy másik edényben keverjük össze a tojást, a langyos vizet és a mézet, majd fokozatosan forgassuk hozzá a lisztes elegyet. Addjuk hozzá az olvasztott vajat, és dagasszunk sima, rugalmas tésztát. Ha hólyagos, takarjuk le folpack fóliával, és rakjuk a hideg sütőbe egy éjszakára. Hagyjuk, hogy a térfogata körülbelül a háromszorosára nőjön. Ha szépen megkelt, tegyük lisztezett felületre, gyúrjuk át, szórjuk rá a mazsolát, a cukrozott gyümölcsöket, és kelesszük még egy órán át. Végül rakjuk panettone formába vagy egy mélyebb lábosba, kereszt alakban vágjuk be a tetejét, kenjük meg egy tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára körülbelül 50 perc alatt.

A kép és a recept forrása: https://femina.hu/recept/panettone-recept

 

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám