Karácsonyváró: a dán aebleskiver

A karácsony Dániában

A dánoknak a karácsony igazán különleges. Ehhez sok kedves karácsonyi hagyomány is kapcsolódik. Az emberek többségének a karácsony és a hagyományok egyet jelentenek a melegséggel és örömmel, ami segíti átvészelni a sötét, hideg hónapokat.

A karácsonyvárás a dán hygge időszaka. (A hygge életmód egy olyan trend, melynek gyökerei Skandináviában találhatók. Pontosabban, maga a szó eredetileg a norvég nyelvből származik. Ma főként a dán életmódhoz kapcsolják, mert Dániában a hygge mindent áthat és az élet intenzív része. Amikor valaki a hygge-ről beszél, akkor az otthonosság, meghittség, biztonság és melegség érzését érti alatta. A hygge egész évben jelen van, de igazi szezonja azonban télen van, amikor kint hideg van, bent viszont finom meleg. És mivel az északi tél köztudottan hosszú és sötét, a dán trend a legjobb titkos fegyver a borús gondolatok ellen.)

Az advent az adventi koszorúról és a templomi misékről szól. Vasárnaponként ők is meggyújtják a gyertyákat a koszorúkon. Létezik egy adventi gyertya naptár is, azzal számolnak vissza karácsonyig, minden nap égetik a gyertyát és így karácsonyra az teljesen leég.

Dániában is állítanak karácsonyfát, ez az ünnep fénypontja. A karácsonyfa-állítás és maga a karácsony főként a gyerekek számára meghatározó élmény, számukra a december 23-a a leghosszabb nap. A családok együtt töltik ezt a napot, együtt díszítik fel a karácsonyfát. Ajándékozás előtt a családtagok körbeállnak, megfogják egymás kezét és körbetáncolják a karácsonfát, közben karácsonyi dalokat énekelnek.

Ami az ajándékozást illeti, a kisgyermekes családokban minden vasárnap a gyerekek kibonthatnak egy ajándékot, amit a karácsonyi manók hoznak. A legtöbben ilyenkor kisebb ajándékokban részesülnek és szenteste kapják meg a nagyobb meglepetéseket.

Fontos hagyomány az ünnepi előkészületben a kekszek készítése és dekorálása. Már jóval az ünnep előtt elkezdik a kekszek és gyümölcskenyerek sütését és ajándékozását.
A tipikus dán karácsonyi vacsora eltérő a Magyarországon megszokott fogásoktól, hiszen a dánok hal helyett sült kacsát, libát vagy disznóhúst esznek főtt krumplival és lila káposztával. Édességként egy különleges, mandulaszemet rejtő rizspudingot készítenek, amit mindenki csak risalamande-nek nevez. A legtöbben tejszínhabbal, vaníliával és meleg cseresznyeszósszal fogyasztják. Népszerű hagyomány, hogy az a szerencsés, aki megtalálja a mandulaszemet a rízs desszertben, nyer egy ajándékot.

Forrás: https://andreasagro.com/karacsony-daniaban, Radányi Lili (https://hellomagyarok.hu/gasztro/egyszeruseg-karacsonykor-is-unnepi-szo…), https://www.tchibo.hu/hygge-eletstilus-c400090422.html

 


Almás aebleskiver

Az æbleskiver egy hagyományos dán karácsonyi finomság, azt jelenti almaszeletek. Az ízletes palacsintagolyók könnyen elkészíthetők, és házi lekvárral tálalva, porcukorral megszórva és egy pohár glöggel, vagyis dán forralt borral a legfinomabbak.

Hozzávalók:
•    4 dkg friss élesztő
•    8 dl langyos tej
•    60 dkg finomliszt
•    2,5 tk. só
•    1,5 tk. őrölt kardamom
•    2 rúd vanília
•    3 ek. kristálycukor
•    4 tojás, szétválasztva
•    2 alma
•    10-15 dkg sós vaj

A tálaláshoz:
•    procukor
•    málnalekvár

Egy nagy méretű tálban oldjuk fel az élesztőt a tejben. Egy másik keverőedényben szitáljuk össze a lisztet, a sót és a kardamomot. A vaníliarudakat hosszában vágjuk félbe, kés hegyével kaprajuk ki a belsejét, és a cukorral együtt adjuk a száraz hozzávalókhoz. A tojássárgájákat adjuk az élesztős tejhez, és habverővel dolgozzuk össze a tésztát. Egy külön tálban verjük a tojásfehérjéket kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába. Hagyjuk 40 percig állni.

Az almákat hámozzuk meg és magozzuk ki, majd vágjuk 1 cm-es kockákra. Az aebleskiverhez való serpenyőt (elkészíthető muffinsütő formában is) közepes lángon melegítsük fel. Mindegyik mélyedésbe tegyünk egy kevéske vajat, majd ha elolvadt, töltsünk bele a tászából. Mindegyik közepébe tegyünk egy almakockát, és süssük 3-4 percig, amíg az alja aranybarnára nem sül. Ezután fordítsuk meg, és süssük még 4-5 percig. Ha aranybarnára sült, vegyük ki a serpenyőből. Ismételjük meg, amíg el nem fogy az összes tészta. Hintsük meg porcukorral, és kínáljunk mellé málnalekvárt.

8 adaghoz

Forrás: Trine Hahnemann: Skandináv karácsony. Több mint 80 hagyományos és különleges recept. Budapest, Corvina, 2020. p. 61.
A kép forrása: https://eatlittlebird.com/aebleskivers

 

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám