Keresés a könyvtári katalógusban

Elkészült a könyvtári katalógus új keresőfelülete, amely nemcsak kinézetében újult meg, hanem funkcionálisan is. Kétféle képpen lehet megnyitni: egyrészt a felső menüsor nagyító ikonjára kattintva, másrészt a menüből. A találati oldalon minden listaelem jobb alsó sarkában van egy kis zöld gomb. Ezzel lehet a részletes adatokat előhívni. A fejlécben szereplő ikonokra hívnám fel a figyelmet. Például a korábbi használat ikon alatt megnézhetjük, mennyire népszerű az adott könyv vagy film. Az annotáció ikon alatt pedig rövid ajánlást olvashatunk, de ki tudjuk listázni a szerző további műveit is. A példányadatoknál tudjuk megnézni, hogy a dokumentum kölcsönözhető-e.

Beiratkozott olvasóink számára elérhető egy zárt, jelszóval védett olvasói felület, ahol meg tudják nézni az aktuális és korábbi kölcsönzéseket, foglalásokat, előjegyzéseket. Továbbá témafigyelést, gyarapítási javaslatot tudnak létrehozni, illetve kérdést tehetnek fel a könyvtárosnak. Az aktuális kölcsönzéseknél meghosszabbíthatják a lejáróban lévő dokumentumokat. Ha a könyvek már lejártak, akkor már csak személyesen a könyvtárban lehet meghosszabbítani. A korábbi kölcsönzéseknél véleményezni lehet az olvasott könyveket. Szeretnénk kérni minden kedves olvasónkat, hogy használja ezt a funkciót! Az olvasói felületet csak beiratkozott olvasó igényelheti személyesen a könyvtárban. Ehhez csak egy jelszót kell megadni.

A kereső- és az olvasói felület, ahogy az egész honlap, még kezdeti állapotban van. Ahhoz, hogy a  megálmodott kinézet és funkciók megvalósuljanak, még sok munka és legalább fél év szükséges. A felbukkanó hibákért előre is elnézést kérünk! Mindenki azon dolgozik (a könyvtár munkatársai, Balog Antal programozó, és a Netlib Kft. munkatársai), hogy minél előbb egy szép, jól használható, tökéletesen működő honlapot vehessenek birtokba olvasóink.

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám