Karácsonyváró: a spanyol turrón

Így karácsonyoznak a spanyolok

Karácsonyfa azért Spanyolországban is van. Bár nekünk ma már úgy tűnik, faállítás nélkül nincs ünnep, az eredetileg Németországból eredő szokás csak a XIX. század második felétől terjedt el hazánkban és Spanyolországban is. Madridba éppen egy orosz hercegnő csempészte be, akit 1869-ben a spanyol főváros későbbi polgármestere vett feleségül.

Hiába a mediterrán klíma, nemcsak a fenyőállítás, a karácsonyi vásárok sem ismeretlenek Spanyolországban. A barcelonai Fira de Santa Llúciát például először 1786-ban rendezték meg, és ma is nagyon népszerű.

Spanyolországban a karácsony december 24-től január 6-ig tart. Csak december 25. az ünnep, 26-a már munkanap. Eltérve a többi európai országtól a karácsony fő ünnepe a vízkereszt, vagy ahogy itt mondják Reyes, vagyis a (három) királyok. Addig azonban sok minden történik. 

December 24-én este, amit itt nem szent-estének, hanem Noche Buena-nak (Jó Éjnek) hívnak a családok összejönnek. Vacsorájukat vagy egy vendéglőben, vagy otthon fogyasztják el, nem annyira meghitt, mint inkább vidám eseménynek számító körülmények közt. A déli országrészben ilyenkor nem szoktak ajándékozni, legfeljebb csak apró figyelmességekkel kedveskednek egymásnak. A komolyabb ajándékokat január 6-án, Reyes-kor, a "három királyok" hozzák. 

Az ünnepi időszakban a kisgyermekes családoknak szinte kötelező program a Belén, a karácsonyi bethlehemi maket megtekintése. Minden templom igyekszik a legszebb, a templom védőszentjéhez is illő Belént építeni. Ez nem csak a templomokra jellemző, hanem közintézmények bethlehemei is igyekeznek egymást túlszárnyalni. Néha egész falut építenek, több száz figurából kialakított életképpel.

A két ünnep közt, a karácsonyi események részeként üdvüzlik az új évet. A szilveszter éjszakája a szórakozásé.

A következő esemény a Reyes. Ezen a napon kapják meg a gyerekek a fő ajándékokat.

A menü természetesen régiónként eltérő, és bár a választék mindenütt hatalmas, kétségtelenül a turrón mandulás éswaaég a legnépszerűbb, minden karácsonyi asztalon megtalálható.
 

Turrón duro

A turrón egy tradícionális spanyol mandulás édesség, ami a spanyol karácsonyok fontos kelléke. Egy nugátról van szó, ami mézből, cukorból, tojásfehérjéből és mandulával vagy egyéb diófélékből készül. Ma már számtalan féle ízesítéssel készítik, van például kókuszos, marcipános, csokis verzió is.

Hozzávalók:
•    150 g méz
•    150 kristálycukor
•    250 pörkölt mandula (sótlan, a héja nélkül)
•    1 db tojásfehérje
•    2 db ostya (opcionális)

  1. Egy vastagfalú edényben alacsony hőfokon felmelegítjük a mézet és a cukrot. Ha elkezd buborékozni, még főzzük néhány percig, majd vegyük le a tűzről.
  2. Közben felverjük a tojásfehérjét, majd lassan, óvatosan hozzákeverjük a meleg mézes masszához.
  3. Ezután visszatesszük a tűzre az edényt, és folyamatos kevergetés mellett főzd tovább, amíg karamell színű nem lesz.
  4. A pörkölt mandulát a mézes keverékhez adjuk.
  5. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni.
  6. Egy tepsit, vagy egy püspökkenyér formát kibélelünk sütőpapírral, és beleöntjük a turrónt. Elegyengetjük, és hagyjuk hűlni minimum 5 órát.
  7. A turrónt gyakran teszik két ostya közé. Ha ostyát használunk, akkor rakjuk az ostyát sütőpapírral bélelt edénybe, majd öntsük rá a turrónt, és a tetejére szintén tegyünk egy ostyát.


Forrás:
https://kulturtapas.hu/kultura/igy-karacsonyoznak-spanyolok
https://www.costadelsolmagazin.com/content/spanyol-karacsony
https://www.epicurious.com/recipes/food/views/soft-vanilla-nougat-51161…

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám