Karácsonyváró: a portugál karácsonyi tőkehal

Elérkeztünk az utolsó ételhez, amely a portugál Bacalhau da consoada, a portugál karácsonyi tőkehal lesz. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető recept. De először nézzük meg, hogy mi kerül Portugáliában a karácsonyi asztalra.

A portugál karácsonyi finomságok

A portugáloknak is megvannak a saját hagyományos finomságaik az év minden ünnepére, de mind közül a karácsonyi ételekből van messze a legtöbb, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy külön elnevezése is van a karácsonyesti vacsorának: a Consuada. Mediterrán országként nagy hagyományuk van a tengeri herkenytűknek, a legtöbb piros hímzett terítővel megterített portugál asztalon nagy valószínűséggel megtalálható a valamilyen kagylóból vagy tőkehalból készült étel, mint például a Bacalhau da Consoada, vagyis a Karácsonyi tőkehal.
A tipikus karácsonyi menü része a gesztenyével töltött pulykasült is, melyhez  köretként savanyított répa, Conserva de Cenoura kerül az asztalra. A karácsonyi menüre egy igazi fejedelmi édesség teszi fel a koronát, a Bolo Rainha, vagyis a Királynő torta.
Persze Portugália különböző régióinak is megvannak a saját tipikus karácsonyi desszertjei, mint például a tojásfehérjéből és kukoricadarából készülő Broa nevű aprósütemény Galíciában (és Brazíliában is) vagy a krémes desszert, a Leite Creme.

Forrás: http://www.selectfood.hu/2010/12/karacsony-portugaliaban.html
A kép forrása: https://lifestyle.sapo.pt/sabores/receitas/bacalhau-de-consoada-2

Bacalhau da Consoada

Hozzávalók:
•    6-8 szelet tőkehal (1 kg tőkehalból)
•    0,5 kg héjában sült burgonya
•    1 db nagy fej káposzta (8 szeletre vágva és blansírozva)
•    12 db kemény tojás félbe vágva

A szószhoz:
•    3 ek. olíva olaj személyenként
•    1 gerezd foghagyma személyenként (szeletekre vágva)
•    1 tk. borecet személyenként

Elkészítése:
A tőkehalat sós vízben áztassuk 24 órán keresztül.
Egy nagy lábasban foraljunk vizet és tegyük bele először a burgonyát, a káposztát, a 8 szelet tőkehalat. Főzzük kb. 15-20 percig. A maradék 10 percben tegyük bele a vízbe a tojásokat is. Vegyük ki és szárítsuk meg a tőkehalszeleteket, a burgonyát, a káposztát és a tojásokat. A tojásokat hámozzuk meg, és vágjuk félbe. 
Ezután készítsük el a szószt. Vágjuk szeletekre a foghagymát. Tegyünk olajat egy serpenyőbe, és fonnyasszuk meg a foghagymát. Végül adjuk hozzá a borecetet. A tőkehallal együtt szolgáljuk fel.
 

Remélem, hogy mindenki élvezte ezt a gasztronómiai utazást a világ körül. Számomra nagy élmény volt betekinteni más országok karácsonyi szokásaiba. Nekem különösen tetszett, az Aebleskiver palacsinta, a forró riszpuding és a tőkehal. Mindenféle képen el fogom otthon készíteni ezeket az ételeket.

Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánok a magam és a könyvtár dolgozói nevében minden kedves Olvasónknak!

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám