Karácsonyváró: a glögg

A svéd karácsony

Mikor kezdődik a készülődés?
Svédországban már október végétől nagyon sok helyen látni karácsonyi csillagokat, a boltokban pedig már nagyon sok karácsonyi édességet, péksüteményt kezdenek el árulni. Lehet, korainak tűnik, de a korai sötétedéssel együtt jó dolog becsempészni apró dolgokat a mindennapokba, amik a karácsonyi várakozáshoz tartoznak. A svéd karácsonyi vásárok közül pedig egyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

Mit tesznek a svédek a hideg és a sötét ellen?
Télen Svédországban sokkal kevesebbet van világos, még a déli régiókban is alig látni a napot és nagy a szürkület egész nap, olyannyira, hogy sokszor egész nap világítanak a lámpák a házban. Hideg délen is van, de nem annyira vészesen, mint az északi akár -20 fokos hőmérséklet. Északon cserébe garantált a szeptember közepétől tartó havazás. A legtöbb svéd viszont olyannyira nem szereti a hideget és a sötétet, hogy a legtöbben ilyenkor elutaznak délre, melegebb helyekre.

Milyen dekorációkat használnak?
A svéd téli és egyben karácsonyi dekorációk elengedhetetlen kelléke a csillag… minden mennyiségben és mindenféle formában. Legyen az ablakban világító, étkező asztal vagy ágy felett lógó papír verzió, mini csillagok üvegbe téve vagy a konyhában girlandként használva. Fából, papírból vagy narancshéjból, legyen bármiből is, mindegyiket imádják. Ezenkívül bármilyen karácsonnyal kapcsolatos dísz, természetes anyagokból is nagyon népszerű. Fenyőágak az ablakban vagy az ajtó előtt lábtörlőként, narancs egy kis fahéjjal és szegfűszeggel vagy almába szúrt gyertya.

Milyen a karácsonyfa?
Szinte az összes svéd nappali szobát karácsonyfa díszíti, sok helyen még kisebb helyiségekben is találni egy-egy kisebb fenyőt. A dekoráció hagyományosan a svéd zászlócskás girland és a karácsonyfára tehető mini gyertya, amiből a biztonság érdekében ma már elemeset használnak. Ezenkívül sok a természetes dísz a fákon, mint a narancs vagy a toboz, esetleg horgolt vagy fából készült díszek.

Forrás: https://svedotthon.blog.hu/2019/12/20/karacsony_svedorszagban, 
https://www.thespruceeats.com/smorgas-chefs-glogg-recipe-759405

Glögg

Hozzávalók:
•    7,5 dl vörösbor
•    2,5 dl glöggsűrítmény
•    15 dkg hántolt mandula, durvára vágva
•    15 dkg mazsola

A bort és a glöggsűrítményt öntsük lábasba, adjuk hozzá a mandulát és a mazsolát is. Kis lángon hevítsük 10 percig, de ne hagyjuk felforrni.
Üvegpohárban kínáljuk, adjunk mellé teáskanalat is, hogy a mazsolát és a mandulát is ki tudjuk halászni.

8 adaghoz

Glöggsűrítmény

Hozzávalók:
•    2 dl feketeribizli-lé
•    75 ml citromlé
•    20 szem szegfűszeg
•    10 szem kardamom, kissé összetörve
•    2 x 5-6 cm fahéjrúd
•    20 dkg kristálycukor

Az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, 3 dl vízzel együtt. Fedjük le és melegítsük forrásig, időnként megkeverve, hogy a cukor feloldódjon. Hagyjuk 30 percig főni, majd műanyag szűrőn szűrjük le.
A fűszereket dobjuk ki, a folyadékot öntsük át sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le. Hűvös, sötét helyen tároljuk, így hónapokig eláll.

Adag: 2 db 2,5 dl-es üveghez: 1 üvegből 1 adag (8 pohár) glögg készíthető
 

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám