Karácsonyváró: a dán forró rizspuding

A dán risalamande  (rizspuding)

Hozzávalók:
Rizspudinghoz:
•    1 bögre arborio rizs
•    1 ¼ bögre víz
•    4 bögre teljes tej
•    ¼ teáskanál só
•    2 teáskanál finomra reszelt citromhéj
•    2 evőkanál cukor
•    10 dkg apróra darabolt hántolt mandula

A krémhez:
•    2 bögre kemény habbá vert habtejszín
•    ¼ bögre cukor
•    2 teáskanál vaníliapaszta
•    ½ teáskanál jó minőségű mandulakivonat

A cseresznyeszósz:
•    1 ½ bögre friss vagy fagyasztott cseresznye
•    ½ bögre cseresznyelé, vagy víz
•    3 evőkanál kristálycukor
•    1 evőkanál friss citromlé
•    1 evőkanál vaj
•    1 evőkanál kukoricakeményítő feloldva ¼ bögre vízben
•    ½ teáskanál jó minőségű mandulakivonat

A rizspuding elkészítése:
A rizst, a sót, a reszelt citromhéjjat, a cukrot és a vizet forraljuk fel egy lábasban, és főzzük pár percig, amíg a rizs teljesen fel nem szívja a vizet. Tegyük hozzá a tejet, kis lángon melegítsük fel, és 30-35 percig pároljuk, amíg a rizs meg nem puhul. Keverjük bele az apróra darabolt hántolt mandulát. A megfőtt rizst hűtsük le, tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.
Ezután készítsük el a krémet is. Verjük fel a habtejszínt, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot, a vaníliapasztát és a mandulakivonatot, és verjük kemény habbá a tejszínt. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl a tejszínt.
Az elkészült habkrémet óvatosan forgassuk bele a kihűtött rizspudingba. 
A rizspudingot cseresznyeszósszal tálaljuk.

A cseresznyeszósz elkészítése: 
Tegyük a cseresznyét, a vizet (vagy a cseresznyelét), a cukrot, a vajat és a citromlevet egy lábasba, és forraljuk fel, majd lassú tűzön fözzük 3 percig. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a mandulakivonatot. Fedjük le a lábast és tegyük be a hútőbe. Forrón tálaljuk fel a rizspudinghoz.

Forrás: https://www.daringgourmet.com/risalamande-danish-almond-rice-pudding-wi…

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám