Karácsonyváró: az elzászi karácsonyi aprósütemény

Karácsonyi hagyományok Franciaországban

Franciaországra sok tekintetben trendszetterként tekint a világ, különösen, ha gasztronómiáról, parfümökről, kultúráról, divatról vagy eleganciáról van szó. Az azonban már kevésbé közismert, hogy a karácsonyfa és a karácsonyi vásárok hagyománya is ebből az országból ered.

Strasbourg a karácsony fővárosa:
1992-ben Strasbourg a karácsony fővárosának (Capitale de Noël) nyilvánította magát. A városvezetésnek ez a lépése azonban nem egy hirtelen jött ötlet volt, hanem több évszázados hagyományokon alapult. Ebben a gyönyörű Rajna-parti városban rendezték meg 1570-ben a világ első karácsonyi vásárát. A mára világhírűvé vált „Christkindelsmärik" (elzászi nyelvjárásban: a gyermek Jézus vására) eredeti helyszíne a gótikus katedrális előtti tér volt. Háromszáz éven keresztül itt tartották a karácsonyi vásárt, majd 1870-ben átköltöztették jelenlegi helyére, a Place Kléberre. Strasbourg csodálatos belvárosa, amely az UNESCO Világörökség része, ilyenkor fényárban úszik. A helyiek és a turisták is a Kléber tér felé veszik az irányt, hogy megcsodálják a Vogézekből származó monumentális, pazarul feldíszített karácsonyfát, és végigjárják a világ legrégebbi karácsonyi vásárát. Azt pedig, hogy Strasbourg kiérdemelte a karácsony fővárosa címet, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az adventi időszakban évente mintegy kétmillió turista érkezik a városba.

Elzászi tündérmese:
A Strasbourg-tól alig egyórás autóútra fekvő Colmar Franciaország másik karácsonyi büszkesége. A város fagerendás szerkezetű, vidám színű házain hihetetlen mennyiségű fenyőgirland és fényfüzér pompázik. Az egész várost betölti a karácsony hangulata, a mézeskalácsházakra emlékeztető épületek között sétálva úgy érezhetjük magunkat, mint egy tündérmesében. A világon először Elzászban állítottak feldíszített karácsonyfát.

A középkorban az „Ádám és Éva" misztériumjáték közben a Paradicsom fáját jelképező fenyőfára eleinte csak almákat aggattak, később pedig ostyákkal és szentképekkel is díszítették. A karácsonyfa az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma lett, a fenyőfák árusításáról 1521-ből maradt fenn az első írásos emlék, amelyet a szintén elzászi Sélestat város Bibliothèque humaniste könyvtára őriz.

Egy biztos: ha karácsony, akkor az elzásziak tudnak valamit. Colmar karácsonyi vásárát már többször megválasztották Európa legszebb karácsonyi vásárának.

Franciaország karácsonyi csodái:
A francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. 
Elzász a mézeskalács hazája, s a fűszerek – mint például az ánizs, a fahéj, a szerecsendió és a mák – a karácsonyi ízek elengedhetetlen kísérői. Kiemelt helyet kap az ünnepi asztalon a liba és a libamáj. A libahúst almával, gesztenyével töltik és párolt káposztát adnak hozzá. A libamáj sütésének technikája a rómaiak révén terjedt el i.e. 58 körül. A libamájból készült pástétomot pedig egy elzászi szakács, Jean-Pierre Clause találta föl 1870 körül.

Franciaország déli részein a tizenhármas szám jellemző (az utolsó vacsora tizenhárom résztvevőjére emlékezve) a „tizenhárom karácsonyi desszert” formájában, amely ízesítőanyagai: a mazsola, marcipán, birsalmasajt, dióbél, mogyoró, datolya, füge, aszalt szilva, körte, nugát és kandírozott citrom. A másik finomság a csokoládékrémes karácsonyi fatörzs.

Aquitániában, Franciaország délnyugati részén mind az Atlanti-óceán partvidékén, mind pedig a Pireneusok falvaiban nincs karácsony gesztenyetekercs nélkül. Egy régi recept szerint tejben főzik meg a gesztenyét vaníliarúddal és cukorral. A megtisztított, főtt gesztenyét cérnametéltszerűre ledarálják, majd koszorúalakban fölrakják. Ennek a tetejére öntik a vaníliáscukorral ízesített tejszínhabot. 

Az ország délkeleti részén, Provence-ban szentestén szerény, hús nélküli, de bőséges étkeket kínálnak. Mindjárt az étkezés elején tezenhárom kenyeret szolgálnak fel borral, amely az Utolsó vacsorát idézi Jézussal és a tizenkét apostollal. Ezután hét fogás következik, amely Krisztus hét sebére emlékeztet. Az ételek egyszerűsége az áldozatot és a szerénységet jelképezi. Bőségük azonban a jövőre és a jólétre utal. A vacsora általában a helyi sajátosságokhoz igazodik. A tengerparti városokban és falvakban a friss és szárított, sózott hal, míg beljebb a szárazföldön a zöldség (zöldségfondue), a hegyvidéken a tésztafélék dominálnak. A sajtok sehol sem hiányozhatnak.

A menü záróakkordja, ami tulajdonképpen a csúcspont: a tizenhárom desszert:

  1. Le gibacier. Marseille-i specialitás. Olívaolajjal, narancsvirágvízzel, narancshéjjal készült kerek, omlós lepényféle. A hagyomány szerint nem szabad felvágni, csak törni belőle.
  2. Fehér és fekete nugát. Mézből, mandulából, cukorból készül. A fehér puhább, a sötét keményebb állagú.
  3. A négy koldus. A mandula a dominikánusok, a mazsola az ágostonrendiek, a füge a ferencesek, a mogyoró pedig a karmeliták rendjét jelképezi.
  4. Calisson. Cukormázas, édes és keserű mandulából készült krémmel, kandírozott gyümölcsdarabokkal töltött mandula alakú sütemény.
  5. Friss gyümölcsök. Alma, körte, szőlő, narancs, téli sárgadinnye, mandarin, szilva, datolya.
  6. Aszalt gyümölcsök
  7. Kandírozott gyümölcsök
  8. Birsalmasajt/birsalmás kenyér
  9. Lekvárok
  10. Panade (édes, tejes, sűrű kenyérleves)
  11. Almás pite
  12. Fenyőmagos aprósütemény
  13. Almával, mazsolával, dióval töltött tésztabatyu


Forrás: https://drivemagazine.eu/francia-karacsony-2649565926/particle-4
Cultura Magazin, https://cultura.hu/gasztro/franciaorszag-karacsonyi-etelei/
https://hvg.hu/gasztronomia/20081219_provence_karacsony

Bredele, elzászi karácsonyi aprósütemény

A bredele-nek nagyon sok változata van, sok titkos családi recept. Lehet mandulás, mogyorós, citromos, ánizsos és fahéjas, többnyire csillag, szív vagy félhold alakú. Kávéval, tejjel vagy forralt bor mellé fogyasztják.

Hozzávalók:
•    500 g liszt
•    250 g vaj
•    300 g porcukor
•    300 g mandulapor
•    3 tojás
•    2 csomag vaníliás cukor
•    12,5 cl rum
•    a tetejére: 1 tojássárgája és egy kevés tej

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra. Keverjük össze alaposan a porcukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást és a rumot. Majd adjuk hozzá a lisztet és a mandulaport. Gyúrjuk össze, majd nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagságúra. Csillag vagy hold alakúra vágjuk a kekszeket és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire őket. Kenjük meg a tojássárgája és a tej keverékével. Tegyük a 240 fokos sütőbe kb. 10 percre.

Forrás: https://luciecukraszdaja.blog.hu/2015/11/29/bredele_elzaszi_karacsonyi_…

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám