Restaurálás

Jerney kéziratgyűjtemény VI. kötetének restaurálása

A tavalyi évben pályáztuk meg és 2020-ban nyertük el az Emberi Erőforrás Kezelő Közgyűjtemények Kollégiuma által egyedi dokumentumok restaurálása, állományvédelmi munkáinak támogatására kiírt pályázatát. Eredetileg két dokumentum restaurálását szerettük volna pályázatunkból véghezvinni, de a benyújtott 839.216,-Ft költségvetési keretünk csak a 440.944,-Ft támogatásban részesült. Ebből az összegből a Jerney kéziratgyűjteményünk VI. kötetét sikerült restauráltatnunk. Eredeti tulajdonunkat a Ráday Gyűjteményből 2008-ban sikerült visszakapnunk, azóta ez a kötet az ötödik, amelyet sikerült rendbe tetetnünk. 
Intézményünk - a kezdetektől, mióta lehetőségünk nyílik ilyen típusú pályázatokon sikert elérnünk - az ArchivArt Könyvrestaurátor Műhely Kft. munkatársait bízza meg régi és ritka dokumentumaink restaurálási feladataival. A hatodik kötet restaurálását Mezeiné Victor Erzsébet végezte. 
A Jerney gyűjtemény 1535-1794 közötti kamarai hivatalos iratokat, adókimutatásokat, harmincad elszámolásokat, a kamarához írt magánleveleket, egyéb vegyes iratokat tartalmaz. Jerney anno, az anyag rendezésével és kötetekbe szortírozásával valószínűleg a könnyebb áttekinthetőségre törekedett, mégis az első kötet restaurálásakor úgy gondoltuk, hogy a praktikusabb rendezés miatt már nem köttetnénk vissza a különböző méretű okleveleket. Amikor bekötésre kerültek az oklevelek, sajnos sérültek is, így mindenképpen időszerűvé vált az áttisztításuk, illetve elég sok helyen a pótlásuk, javításuk. A restaurátor szakemberekkel egyeztetve ezért a kötetbe rendezés helyett, speciális savmentes dobozokba rendezve tároljuk a továbbiakban az okleveleket. Ígérjük, hamarosan a már restaurált példányok honlapunkon digitális formában is elérhetővé válnak.

      

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám