Könyvtári karácsonyi naptár 19.

A gyermek nevei


„És hívják nevét csodálatosnak, tanácsosnak, erős Istennek, örökkévalóság atyának békesség fejedelmének!” (Ézs 9,6b)

Jézus első neve: csodálatos. Sokat bosszankodtam, amikor a tanári karban a hívők mindenre azt mondták, hogy csodálatos. Amikor Jézus befogadtam, rövid időn belül én is mindenre mondtam. Egy életen keresztül nem győzünk csodálkozni. Elég baj, ha már nem csodálkozunk, és nem csodálkoznak rajtunk, amikor már kezdünk olyanok lenni, mint a többi ember.
„Hívják nevét… tanácsosnak.” Van, akinek saját szíve vagy érzelme a tanácsosa. Az egek Ura akar tanácsosod lenni. Tőle kérj tanácsot, Ő minden helyzetben tanácsos.
„Hívják nevét…erős Istennek.” Ő olyan Isten, aki mindent megtehet. Sokan mondták már: gyenge vagyok, semminek nem jutok a végére. Ne a magad erejében bízz! „Erős Ő, megtart!” (Sof 3,17).
„Hívjátok nevét örökkévalóság atyjának.” Ő az, aki úgy szeret, mint az Atya a gyermekét.
Az utolsó név, ami leginkább a szívünkig ér: „Hívják nevét… békesség fejedelmének!” Valaki mondotta: nyugodt élet a hívő élet. Tévedés – ez két dolog. Más a nyugalom és más a békesség. Éppen sok nehézség közepette voltam, amikor valaki megkérdezte tőlem, hogy van? Úgy, hogy nyugalmam nincs, de békességem van – feleltem. Mindig kell valamit csinálni, nem ülhetek egy helyben, annyi az elveszett ember, annyi a tennivaló. Hogy volna nyugalmam, amikor minden pillanatban elvész egy ember? Az események sorozatában mégis van valami örökkévaló. Ha a békesség fejedelme a szívedben van, akkor – ha nincs is nyugalmad – békességed van.

December 23.

Forrás: Trausch Liza: „…Beszéded megelevenít…! Áhítatok minden napra. Budapest, Borsós Róza, 2010, p. 358.

Ajánlott könyv:

 

Anna Gavalda: Kis kiruccanás

Simon egy vidéki esküvőre indul a feleségével, aki nem felhőtlenül boldog, hogy a férje testvérei is velük utaznak. A két lány, Garance és Lola, teljesen mások, mint ő, és mindent meg is tesznek azért, hogy érezze, sosem léphet be közös titkos világukba. Ám az ezt követő eseményt még álmában sem feltételezné... Amikor megérkeznek és megtudják, hogy a negyedik testvér, Vincent nem vesz részt az unalmasnak ígérkező szertartáson, köszönés nélkül faképnél hagyják a násznépet és Simon feleségét, hogy hármasban abba a kastélyba ruccanjanak, ahol Vincent dolgozik. Életük fordulópontja lesz ez a kaland. Mind a négy testvér érzi, hogy ez a lopott alkalom az utolsó nagy találkozás, mely lezárja a fiatalkorukat. A Kis kiruccanás Anna Gavalda elbűvölő stílusában mesél a gyermekkori kötelékekről, melyek egész életünket meghatározzák.

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám