Könyvtári karácsonyi naptár 17.

Mire való az ünnep?


A megtérés és a higgadtság segítene rajtatok, a béke és a bizalom erőt adna nektek! (Ézs 30,15)

Pilinszky János ezt írja az ünnepek lényegéről: „A statisztika azt mutatja, hogy az ünnep sokak számára a napi felelősségből az ünnepi felelőtlenségbe való menekülést jelenti… A keresztény ünnep a pihenés, a hálaadás, a megszentelés napja kell hogy legyen. A kikapcsolódás erre kevés…, valójában bekapcsolódásnak kell lennie. Az ünnep az élet egészébe való visszatalálás lehetőségét kínálja.”
Az ünnepet Isten rendelte el, amikor a hetedik nap megszentelését megparancsolta. Célja az, hogy ilyenkor az ember tegye félre a maga munkáját, és Isten munkájára összpontosítson. Úgy is, hogy Isten nagy tetteiről beszélgessünk, s úgy is, hogy nyissuk ki magunkat, s kérjük, hogy ő munkálkodjék bennünk.
Az ünnep célja nem a semmittevés, de nem is a még lázasabb tevékenység, hanem kapunyitás felfelé. Tartom a kezemet, hogy Isten ajándékait átvegyem, s aztán legyen mit továbbadnom másoknak. Nincstelen leszek, ha soha nem állok csendben Isten elé, hogy beszéljen velem és gazdaggá tegyen. Előbb dolgozik bennem, utána pedig dolgozik általam.
Óvakodjunk attól, hogy ehelyett teletömjük ünnepeinket tennivalókkal, s a végére még fáradtabbak és üresebbek legyünk! Ezt csak tudatos tervezéssel lehet megvalósítani. Ne engedjünk semmilyen kényszernek! Az ajándékozást, utazást, vendéglátást is ehhez a célhoz lehet igazítani.
Az ünnep központjában az ünnepelt álljon: karácsonykor Jézus Krisztus. Ez nem a szeretet ünnepe úgy általában, hanem Isten nekünk adott ajándékáé: Jézusé. Neki örüljünk, érte legyünk hálásak, vele keressük a közösséget! Akkor egymásnak is jobban tudunk örülni, hálát érezni és egymással mélyebb közösségre jutni.

December 20.

Forrás: Cseri Kálmán: A kegyelem harmatja. Áhítatok az év minden napjára. Budapest, Harmat, 2011. 361. p.

Ajánlott könyv:

Rosanna Ley: Kis színház a tengerparton


Faye nemrég szerezte meg belsőépítész diplomáját, de sem állás, sem párkapcsolat nem várja a szürke Londonban. Miközben megpróbálja elrendezni az életét, váratlan telefonhívást kap egy régi főiskolai barátnőjétől, Charlotte-tól, aki egy olasz szállodaigazgató felesége, és évek óta a napfényes Szardínián él. Charlotte meghívására Faye egy hónapra a szigetre költözik, hogy kipihenje az egyetem fáradalmait és vigyázzon a házaspár csodás otthonára. Nem is sejti, hogy valami más is áll a váratlan meghívás mögött: Charlotte barátai, Marisa és Alessandro Rinaldi épp tervezőt keresnek, hogy felújítsák Deriu roskadozó,
ódon színházát a mesés környezetben lévő kisvárosban.
Az ajánlat kecsegtető, de Faye-nek sejtelme sincs, milyen kalandok várnak rá, mikor igent mond a kivételes ajánlatra.

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám