A dán risalamande (rizspuding)
Hozzávalók:
Rizspudinghoz:
• 1 bögre arborio rizs
• 1 ¼ bögre víz
• 4 bögre teljes tej
• ¼ teáskanál só
• 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj
• 2 evőkanál cukor
• 10 dkg apróra darabolt hántolt mandula
A krémhez:
• 2 bögre kemény habbá vert habtejszín
• ¼ bögre cukor
• 2 teáskanál vaníliapaszta
• ½ teáskanál jó minőségű mandulakivonat
A cseresznyeszósz:
• 1 ½ bögre friss vagy fagyasztott cseresznye
• ½ bögre cseresznyelé, vagy víz
• 3 evőkanál kristálycukor
• 1 evőkanál friss citromlé
• 1 evőkanál vaj
• 1 evőkanál kukoricakeményítő feloldva ¼ bögre vízben
• ½ teáskanál jó minőségű mandulakivonat
A rizspuding elkészítése:
A rizst, a sót, a reszelt citromhéjjat, a cukrot és a vizet forraljuk fel egy lábasban, és főzzük pár percig, amíg a rizs teljesen fel nem szívja a vizet. Tegyük hozzá a tejet, kis lángon melegítsük fel, és 30-35 percig pároljuk, amíg a rizs meg nem puhul. Keverjük bele az apróra darabolt hántolt mandulát. A megfőtt rizst hűtsük le, tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.
Ezután készítsük el a krémet is. Verjük fel a habtejszínt, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük bele a cukrot, a vaníliapasztát és a mandulakivonatot, és verjük kemény habbá a tejszínt. Vigyázzunk, hogy ne verjük túl a tejszínt.
Az elkészült habkrémet óvatosan forgassuk bele a kihűtött rizspudingba.
A rizspudingot cseresznyeszósszal tálaljuk.
A cseresznyeszósz elkészítése:
Tegyük a cseresznyét, a vizet (vagy a cseresznyelét), a cukrot, a vajat és a citromlevet egy lábasba, és forraljuk fel, majd lassú tűzön fözzük 3 percig. Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, és folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a mandulakivonatot. Fedjük le a lábast és tegyük be a hútőbe. Forrón tálaljuk fel a rizspudinghoz.
Forrás: https://www.daringgourmet.com/risalamande-danish-almond-rice-pudding-wi…