Kiallitások fejléc


<< Kiállítások >> 100 éves az Újkollégium
100 éves az Újkollégium
Kiállítás dátuma: 2012.12.07., péntek (Egész nap) - 2012.12.14., péntek (Egész nap)

A 2012-es év az ünnep éve volt egyházközségünkben. Az Újkollégium fennállásnak 100. évfordulóját ünnepeltük, mivel pont 100 évvel ezelőtt, 1912-ben kezdték el felhúzni az épletet falait Mende Valér tervei alapján. Számos műsorral, koncertsorozattal és kiállítással emlékeztünk az évfordulóra. Két kiállítás képanyaga honlapunkon is megtalálható (Sajtó (e)szemmel - Tóth Sándor fotográfus kiállítása; Perspektívák: képes - diákrajz - épületfotó). A megemlékezés lezáró akkordja az Újkollégium építéstörténetét bemutató kiállítása volt. A kiállítást a könyvtár és a levéltár dolgozói készítették. Az épülettörténetet 3 nagy részre bontottuk. Az első rész 1912 és 1929 között mutatta be az új épületet a gondolat felmerülésétől a megvalósulásig. A második rész az Újkollégium 1929-es bővíétéstől az 1948-as évekik bezárólag elevenítette fel az épület törétnetét. A harmadik rész az 1970-es évek nagy épületfelújításától a 2004-es új épületszárnyak felépüléséig beszéli el a történteket. Mindezt eredeti a alaprajzok, homlokzatrajzok, részletrajzok, és egy épületmekett segítségével tekinthette meg a látogató. A makettet Kiss Attila építész készítette és az épület újragondolását mutatja be.

A kiállítást Öveges László Kecskemét Megyei Jógú Város főépíétsze nyitotta meg. A megnyitóbeszéd után két előadást hallgathattunk meg: Áts Írisz (művészettörténész) Kecskeméti Református Újkollégium építéstörténete 1911-1913 és Székely Gábor (történész, űvészettörténész) Az Újkollégium bővítései. Társművészeti alkotások az Újkollégium épületén címmel.

 

A centenáriumra Szemők Zsuzsa szobrászművész készített Újkollégiumi éremsorozatot, amelyet a kiállításon be is mutatott egy éremkiállítás keretén belül.

 

A hangulatot a Kecskeméti Egyházközség gyülekezeti zenekarának muzsikája emelte.

 

 

Az Újkollégium története itt olvasható: PDF ikon