Húsvét otthon


Kedves Olvasóink!

Nagyon furcsa érzés minden kollégám számára, hogy ezekben a napokban nem arról szólt az életünk bent a könyvtárban, hogy várjuk Önöket. Már valószínűleg hetekkel ezelőtt igyekeztünk volna beszerezni a legújabb bestsellereket, hogy a tavaszi szünetre olvasmányokat, filmeket tudjunk Önöknek kölcsönözni. Az év elején még azt hittük, hogy ezt a fél évet nem is fogjuk győzni munkával, mert annyi terv várt megvalósulásra. A kényszerű karantén előtt még sikerült az Új Szőlőskert újságunk idei évi első számát befejeznünk és a nyomdába eljuttatnunk, valamint az időkapszulába szánt dokumentumokat összekészítenünk és elrendeznünk. Nagyon rövid idő alatt úgy megszerveznünk a dolgokat, hogy mindannyian, - kivéve és egyenlőre levéltáros kolléganőnket - itthonról dolgozunk tovább. Éva kolléganőnk eddig is jól elszeparáltan buzgólkodott fent az Ókollégium második emeletén, de az épület elcsendesedésével, szinte egyedül őrzi a rendet. Folyamatosan halad a feltárandó iratok rendezésében. Időközben egyházmegyénk egyik gyülekezete átadta a legrégebbi iratanyagát, annak rendezését, illetve az időközben felgyülemlett tennivalókat látja el. Silvia kolléganő továbbra is a folyóiratok feldolgozásán dolgozik most már otthonról, illetve a teológiai szakfolyóiratok közül a Confessio korábbi évfolyamainak cikkeit dolgozza fel. Pihenésképpen hozzákezdett a honlap egyes oldalainak a német nyelvű fordításához is. Kiss Ákos kollégám a gimnázium évkönyvének szerkesztése után egyik végzős osztály tablóját tervezte meg. Ebben az elszeparált időben pedig folyamatosan a honlapunk befejezésén dolgozik, valamint egy kicsit tárgyszavakat is javít a Szikla könyvtári programban, illetve szeretné a pénzérmék teljes feldolgozását befejezni. Lipóthné Gyulai Anikó kolléganő pedig egy régebbi leltárkönyvvel a hóna alatt, folyamatosan viszi fel azokat a könyveket, amelyek eddig még elektronikusan nem voltak feldolgozva. Ha figyelmesen böngésznek honlapunkon, akkor előbb-utóbb látni fogják kedves olvasóink, hogy egyre több dokumentumnál már olvasható lesz a könyv tartalma is, így segítve a bővebb tájékozódást. Emellett a már feldolgozott bibliográfiai leírásokon szinte mindig lehet javítani, illetve az elektronikus leltárkönyveket kiigazítani. Ha nagyon hosszúra nyúlna az itthon lét, terveink között szerepel még a szervezeti irataink átdolgozása és a betervezettekhez igazodva egyházmegyei folyóiratunk, az Emmaus szerkesztése, valamint az Új Szőlőskert 2020/2 száma, amelyet a templom felújításának befejezésére készítenénk el.
Reméljük, hogy azoknak, akik tudományos munkán dolgoznak éppen, segítségül van az a sok ezer adatbázis, amelyet az elmúlt időben ingyenessé tettek bárki számára. Amennyiben kérdésük van, kérem e-mailben, vagy a megadott telefonszámon keressenek. Mindenki számára jelezzük, hogy jelen helyzetre tekintettel most nincs lejárt kölcsönzés, automatikusan hosszabbodnak a lejárati idők.
Nem marad más hátra, mint ezen a szokatlanul csendes és magányos húsvéti ünnepen békességet, türelmet, belátást, elcsendesedést kívánjak mindannyiunk számára. A mostanra megtanult szlogent nem írom ide, locsolkodókat most ne fogadjanak, figyeljünk egymásra, vigyázzunk magunkra! Áldás békességet!


„Halálos gyötrődésében még kitartóbban imádkozott...” (Lk.22,44)