Az oktalan filozófus

Könyvborító
Eredeti cím
Le philosophe qui n'éait pas sage
Szerző
Laurent Gounelle
Megjelenés éve
2018
Kiadó
Budapest : Trivium Kiadó
Oldalszám
261
ISBN
978-615-5732-28-7
A francia Coelho-ként ismert író története tragédiával kezdődik. Az amerikai filozófia professzor feleségét megölik Amazóniában. A férfi bosszút esküszik a rituális gyilkosságot elkövető indiánok ellen. Akár egy Avatar szerű regényként is folytatódhatna, de itt a hadviselés nem fegyverekkel, hanem zsoldosokkal és a civilizáció "vívmányaival" zajlik...

"Bár ez a történet a világ másik végén játszódik, mégis rólunk, a társadalmunkról szól, ami akaratunk ellenére meghatározza a lelkünket és az életmódunkat. Szerettem volna arra sarkallni mindenkit, hogy vizsgálja meg a saját lelkiismeretét, és merje feltenni magának a kérdést: valóban ezt akarjuk?" – Laurent Gounelle.
A francia Coelho-ként ismert író története tragédiával kezdődik. Az amerikai filozófia professzor feleségét megölik Amazóniában. A férfi bosszút esküszik a rituális gyilkosságot elkövető indiánok ellen. Akár egy Avatar szerű regényként is folytatódhatna, de itt a hadviselés nem fegyverekkel, hanem zsoldosokkal és a civilizáció "vívmányaival" zajlik. Tanúi vagyunk egy hátborzongató emberkísérletnek, drukkolunk a megtámadott őslakosoknak és a professzor megbékélésének, amelynek egy üzenete van az emberség számára: a titok a szeretetben rejlik.
"Szeresd az életedet, ne kívánj semmit, amid nincs, és megízlelheted az istenek derűjét. És ha sikerül megszeretned mindent, ami körülötted van, saját magadat, és mindenkit, akivel találkozol, akkor nemcsak az istenek derűjét ízlelheted meg, de megosztják veled az eksztázisukat is."
A szerző stílusát az életigenlés, a pozitív szemlélet jellemzi. Regényei szórakoztatóak, de a lelki fejlődést hívatottak segíteni.