Húsvét otthon


Kedves Olvasóink!

Nagyon furcsa érzés minden kollégám számára, hogy ezekben a napokban nem arról szólt az életünk bent a könyvtárban, hogy várjuk Önöket. Már valószínűleg hetekkel ezelőtt igyekeztünk volna beszerezni a legújabb bestsellereket, hogy a tavaszi szünetre olvasmányokat, filmeket tudjunk Önöknek kölcsönözni. Az év elején még azt hittük, hogy ezt a fél évet nem is fogjuk győzni munkával, mert annyi terv várt megvalósulásra. A kényszerű karantén előtt még sikerült az Új Szőlőskert újságunk idei évi első számát befejeznünk és a nyomdába eljuttatnunk, valamint az időkapszulába szánt dokumentumokat összekészítenünk és elrendeznünk. Nagyon rövid idő alatt úgy megszerveznünk a dolgokat, hogy mindannyian, - kivéve és egyenlőre levéltáros kolléganőnket - itthonról dolgozunk tovább. Éva kolléganőnk eddig is jól elszeparáltan buzgólkodott fent az Ókollégium második emeletén, de az épület elcsendesedésével, szinte egyedül őrzi a rendet. Folyamatosan halad a feltárandó iratok rendezésében. Időközben egyházmegyénk egyik gyülekezete átadta a legrégebbi iratanyagát, annak rendezését, illetve az időközben felgyülemlett tennivalókat látja el. Silvia kolléganő továbbra is a folyóiratok feldolgozásán dolgozik most már otthonról, illetve a teológiai szakfolyóiratok közül a Confessio korábbi évfolyamainak cikkeit dolgozza fel. Pihenésképpen hozzákezdett a honlap egyes oldalainak a német nyelvű fordításához is. Kiss Ákos kollégám a gimnázium évkönyvének szerkesztése után egyik végzős osztály tablóját tervezte meg. Ebben az elszeparált időben pedig folyamatosan a honlapunk befejezésén dolgozik, valamint egy kicsit tárgyszavakat is javít a Szikla könyvtári programban, illetve szeretné a pénzérmék teljes feldolgozását befejezni. Lipóthné Gyulai Anikó kolléganő pedig egy régebbi leltárkönyvvel a hóna alatt, folyamatosan viszi fel azokat a könyveket, amelyek eddig még elektronikusan nem voltak feldolgozva. Ha figyelmesen böngésznek honlapunkon, akkor előbb-utóbb látni fogják kedves olvasóink, hogy egyre több dokumentumnál már olvasható lesz a könyv tartalma is, így segítve a bővebb tájékozódást. Emellett a már feldolgozott bibliográfiai leírásokon szinte mindig lehet javítani, illetve az elektronikus leltárkönyveket kiigazítani. Ha nagyon hosszúra nyúlna az itthon lét, terveink között szerepel még a szervezeti irataink átdolgozása és a betervezettekhez igazodva egyházmegyei folyóiratunk, az Emmaus szerkesztése, valamint az Új Szőlőskert 2020/2 száma, amelyet a templom felújításának befejezésére készítenénk el.
Reméljük, hogy azoknak, akik tudományos munkán dolgoznak éppen, segítségül van az a sok ezer adatbázis, amelyet az elmúlt időben ingyenessé tettek bárki számára. Amennyiben kérdésük van, kérem e-mailben, vagy a megadott telefonszámon keressenek. Mindenki számára jelezzük, hogy jelen helyzetre tekintettel most nincs lejárt kölcsönzés, automatikusan hosszabbodnak a lejárati idők.
Nem marad más hátra, mint ezen a szokatlanul csendes és magányos húsvéti ünnepen békességet, türelmet, belátást, elcsendesedést kívánjak mindannyiunk számára. A mostanra megtanult szlogent nem írom ide, locsolkodókat most ne fogadjanak, figyeljünk egymásra, vigyázzunk magunkra! Áldás békességet!


„Halálos gyötrődésében még kitartóbban imádkozott...” (Lk.22,44)

 

Flipbook test

 Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám
Új Szőlőskert 2020 1. szám